Nya ordlekar

Nya ordlekar är texter av Andreas Ekström, journalist på Sydsvenskan, nyss hemkommen efter ett års prao på DN. Om man är osäker på vad som är sant och vad som är falskt eller bara vill såga eller kommentera så går det bra att höra av sig till ordlekar@spray.se.

25 januari 2005

Ok, en samtidskommentar då

Malmö är en stad som är besatt av att tala om sig själv.

Att ständigt försöka omdefiniera sig, hävda sig, förstå sig.

Malmö kan vara lika visionärt världstillvänt som småsint misstänksamt: Malmö kan gå först i trender och kulturliv, men Malmö kan också prata i flera år om vad man ska göra med en obebyggd tomt vid gågatan, och sedan bebygga den med ett alldeles vanligt hus.

Den visionärt världstillvända linjen har det kommunala bostadsbolaget MKB sagt sig följa. MKB ska, säger MKB, vara en hyresvärd som håller dörren öppen. MKB ska, säger MKB, komma ihåg att samhället har förändrats och att ungefär varannan människa i Malmö är invandrare.

När Sydsvenskan då sparkar in dörren till nyhetsårets hittills mest klassiska avslöjande och dag efter dag visar vidrigheter om hur MKB:s personal har ratat människor baserat på hudfärg, brytning och nu senast misshandlade kvinnor på grund av att deras misshandlande före detta män riskerar att dyka upp och störa och kanske rent av slå sönder några inventarier, då rasar allt.

Vi tar det där en gång till, eftersom det är så svårt att tro när man hör det:

Människorna som arbetar på MKB har satt i system att neka misshandlade kvinnor bostad, eftersom deras plågoandar kan komma att störa grannarna. Alternativt göra sönder saker.

Allra värst: Frasen "ingenting att ha", som säljchefen Eva Wiberg-Sunzel har använt om personer som hon inte tycker duger åt MKB. Hur är en människa som inte är något att ha? Vad kännetecknar en sådan person?

Först nekade cheferna all kännedom. Sedan nya papper på bordet: de har själva deltagit i den Stasiliknande informationsinsamlingen, samlad i spiongruppen med det tryggfina namnet "MKB bostadssocialt". Det börjar likna Killinggängets film om Gunnar Rehlin. Vad blir nästa steg? MKB deltar i folkmord?

Svineriet saknar motstycke. Det som har hänt ställer tuffa krav på polis, åklagare och senare - allt annat verkar orimligt - tingsrätten. Det blir väl böter för diskriminering, och säkert också för brott mot personuppgiftslagen. Och det så kallade "allmänna rättsmedvetandet", i trygg siesta sedan Mihajlovic fick det fängelsestraff "folket" krävde, kommer att få utomordentligt svårt att svälja det.

Malmö väntar, och Malmö pratar. Och vem vet? När MKB-härvan är uppnystad kanske Malmö kommer ut på andra sidan som en stad som struntar i en obebyggd tomt och lägger kraft på andra och bättre samtal.

Bloggtoppen.se