Nya ordlekar

Nya ordlekar är texter av Andreas Ekström, journalist på Sydsvenskan, nyss hemkommen efter ett års prao på DN. Om man är osäker på vad som är sant och vad som är falskt eller bara vill såga eller kommentera så går det bra att höra av sig till ordlekar@spray.se.

11 april 2005

Fyra nyanser av Gräv

Måndag efter en suveränt rolig helg på Gräv -05. Bra föreläsare, roliga kolleger, generös stämning, rätt vinnare och en lång natt i hotellbaren gaggandes med fyra kamrater hemifrån som det är så lätt att tycka om.

I föregående text nämnde jag att priset Guldspaden delas ut till den manchesterkavaj som har gjort det mest berömvärda undersökande reportaget under 2004.

Denna formulering har väckt uppsluppet bifall hos den del av läsekretsen som är förtrogen med stilkoderna bland landets journalister. Låt mig därför ge en kort exposé över fyra vanligt förekommande grävdeltagarsorter:

1. Den unge studenten. Ofta men inte alltid hel och ren. Gärna lokförarmössa, gärna palestinasjal, gärna gympaskor att kliva ordentligt snett i. Slö hållning. Nyckeln till stilen: att inte se för angelägen eller intresserad ut.

2. Den unga studenten. Ofta hår färgat mörkare än det är. Svarta kläder, kanske med inslag av jeans som absolut inte får vara för dyra. Inte av ekonomiska skäl, utan ideologiska.

3. Den medelålders korrekte. Uniformen är här svarta smutsiga skor, jeans, t-shirt eller ostruken skjorta samt en kavaj som man ser ut att ha sovit i. Ofta har man det också. Denna grupp har påfallande svårt att ta av sig sina ytterplagg, och sitter glatt och uthärdar 24-gradiga konferensrum i sina tredubbla lager.

4. Den medelålders eleganta. En kvinna med hyggligt stort klädintresse och ibland kanske ekonomiska möjligheter att visa det också. Men för mycket får det aldrig bli; den journalistiska kollektiva domen mot prål är hård och orättvis. Alltså ska man här spana efter glasögonbågar med lite extra snitt, och förstås snygga skor.

Bäst klädd i alla journalistiska lägen: min kollega på Sydsvenskan, Anne Aobadia. Faktiskt ett stilsnille i sin hejdlösa uppfinningsrikedom, där hemsytt och märkeselegans kan möta Polarn & Pyret och H&M - och det är snyggt varje gång. En manlig motsvarighet kan kanske vara DN:s Caspar Opitz, som jag aldrig sett illa klädd.

***

Och så bara ett lästips för alla som någonsin har känt något alls: Åsa Ericsdotters senaste prosalyriska roman "Smälter" är något av det mest fantastiskt hjärtslitande jag har läst. Och då har jag ändå läst hennes tre föregående böcker.

Bloggtoppen.se