Nya ordlekar

Nya ordlekar är texter av Andreas Ekström, journalist på Sydsvenskan, nyss hemkommen efter ett års prao på DN. Om man är osäker på vad som är sant och vad som är falskt eller bara vill såga eller kommentera så går det bra att höra av sig till ordlekar@spray.se.

03 april 2005

Katt: nio liv - påve: två

Påven har äntligen fått dö. Arme man.

Journalistiken kring detta har varit gränslöst fascinerande. Svenska tidningar har varit fantastiska att läsa; sistaupplagan av DN i dag innehåller allt.

Ändå har jag inte kunnat låta bli att fundera över hur vi, i bemärkelsen journalister som i någon mening varit inblandade i arbetet kring detta, har jobbat under de sista dagarna. På min egen avdelning hade vi, bara som ett av många exempel, en oerhört gedigen, sammanfattande och farvältagande text redan i lördagstidningen, skriven av Slavoj Zizek.

Jaha. Men karln levde ju en dag till. Så vad ska man då ha i tidningen i morgon?

All denna elefantsjukejournalistik till trots – den bästa påvedödsgrejen gjordes redan 1978. Jag tror att det var tidningen Östra Småland som skrev tidningshistoria genom att först göra löpsedeln "PÅVEN DÖD" när Paulus den sjätte gick till Gud.

Efter bara 33 dagar på ämbetet dog så hans efterträdare, Johannes Paulus den förste. Östra Smålands snilledrag, och jag menar det absolut inte ironiskt:

"PÅVEN DÖD – IGEN".

Bloggtoppen.se