Nya ordlekar

Nya ordlekar är texter av Andreas Ekström, journalist på Sydsvenskan, nyss hemkommen efter ett års prao på DN. Om man är osäker på vad som är sant och vad som är falskt eller bara vill såga eller kommentera så går det bra att höra av sig till ordlekar@spray.se.

01 maj 2005

Detta Lund

Jan Mårtensson är död sedan ungefär ett och ett halvt år. Han var Stadens Redaktör i en massa år, en lite butter men samtidigt vänlig man, en skrivskicklig om än kanske lite gammaldags skribent. Jag gillade honom och skrev det här när han begravdes. Jag minns att jag var mycket nöjd med artikeln dagen efter och att jag fick en massa beröm för den.

Som vanligt med dagspresstexter är det svårt att vara entusiastisk när det har gått ett år eller två. Men där finns den i alla fall.

Hur som helst. Jan Mårtenssons spalt hette ”Detta Lund”, och bara det kunde räcka som provokation. Uttrycket ”Detta Lund” antyder en märkvärdisering som ibland kan bli lika tröttande som Malmös sura och nervösa mindervärdeskomplex.

I detta Lund som vi bor i finns en alldeles speciell högtid på året: Siste april och Första maj. Man väljer liksom sida.

En borgerlig helg innebär att man flaggar på Siste april för kungen och det borgerliga och roat ser tiotusentals studenter festa på liv och död. Sedan följer man upp med en Första maj-lunch, utan flaggor men med god mat och i en inte insyns- men utsiktsskyddad miljö, så att man slipper se demonstrationstågen. Dessutom lyssnar man på studenters och rektors tal till varann och ser Studentsångarna sjunga in våren på Universitetsplatsen.

Den socialistiska varianten går ut på att man hukar i förnekelse på Siste april, utan rojalistiskt flaggfirande, och sedan i stället flaggar på Första maj och går i tåg. Varför man nu ska demonstrera som socialdemokrat, när man ju har makten över det mesta redan. Världens största underdog-lögn.

I går var vi med vänner uppe i det vackra – jag tycker verkligen det! – villagettot Annehem. Jag väntar på att de ska bilda ett fotbollslag med namnet Annehem Mighty Ducks.

Vi gick sedan till St Hans backar och den märkliga amfiteater som har bildats i de konstgjorda kullarna och såg en enorm våreld brinna. Arrangörer: det röda Lund. Det var vackert och roligt, med ungar och hundar och grillade marshmallows, och hade jag bara sluppit höra den socialdemokratiske riksdagsmannen tillika före detta chefredaktören för tidningen Das Arbeit hålla talet till våren som en uppvisning i den stappliga retorik som förde hans tidning rätt ner i makulaturkvarnarna hade kvällen i detta Lund varit perfekt.

***

Namninsamlingen går vidare - tack till er som redan har mejlat, inte minst värderade kollegan Dan Ivarsson vars bidrag leder överlägset i knäpphetsligan. Tidigare uppmaning kvarstår: mejla ordlekar@spray.se med fåniga, udda och märkliga namn. Listan på de bästa publiceras på denna plats på tisdag.

Bloggtoppen.se