Nya ordlekar

Nya ordlekar är texter av Andreas Ekström, journalist på Sydsvenskan, nyss hemkommen efter ett års prao på DN. Om man är osäker på vad som är sant och vad som är falskt eller bara vill såga eller kommentera så går det bra att höra av sig till ordlekar@spray.se.

09 maj 2005

Inga kommentarer

Jag har fått mejlfrågor om varför jag inte tillåter kommentarer på Nya ordlekar.

En delförklaring finns här, men jag ska utveckla med ett par meningar. Samtalet i bloggosfären fortsätter att vara en aning för hätskt, en aning för fegt, en aning för billigt. För min smak, alltså – men vaddå. Det är min blogg. Det är jag som bestämmer.

Som reporter på en stor tidning blir jag ibland rätt intensivt uppvaktad på olika sätt. Oftast via mejl. Folk vill göra pr, folk vill tycka saker, fråga saker. Det är ok. Alla som mejlar mig får ett svar, om än kort ibland.

Det jag vänder mig emot är en sorts förhårdning i samtalet som mejlen har medfört.

Man sansar sig på ett annat sätt om man ringer eller skriver ett brev. Människor som skickar mejl är väldigt benägna att skriva ”Kolla fakta!!!” i ämnesraden även om de inte har lyckats hitta sakfel, utan bara själva inte håller med. Nu senast när jag skrev om Dawit Isaak, till exempel, fick jag ett par förvirrade och arga mejl från antidemokrater. I hur stor utsträckning har jag skyldighet att svara dem artigt? När är man för dum för att få ett svar? För otrevlig?

Det är ledsamt men kanske lite sant ändå, det som jag på dåliga dagar tänker om mina och läsarnas gemensamma insatser: tidningarna görs av folk som inte kan skriva för folk som inte kan läsa.

Bloggtoppen.se