Nya ordlekar

Nya ordlekar är texter av Andreas Ekström, journalist på Sydsvenskan, nyss hemkommen efter ett års prao på DN. Om man är osäker på vad som är sant och vad som är falskt eller bara vill såga eller kommentera så går det bra att höra av sig till ordlekar@spray.se.

31 maj 2005

Talibaner och andra

Bloggvärlden är en väldigt omogen värld. Skribenterna är omogna. Formaten är omogna. Tekniken är omogen. Och det är helt okej, helt naturligt. Det är ännu mycket nytt, ju.

Martin Jönsson skriver i senaste pappersutgåvan av tidningen Journalisten om bloggtalibaner. Konservativa bloggare som fastnat i diskussioner om vad en ”riktig” blogg är.

Ingen kommentarfunktion? Antidemokrat! Inget RSS-flöde? Charlatan!

Oerhört tröttsamt.

De är nu provocerade, de renläriga, över att dagspress och andra publicistiska aktörer prövar sig fram i bloggvärlden. De är alltså hotade i sitt revir, stressade av att personer som i de allra flesta fall är skickligare skribenter än de själva, och med större publiceringsvana, nu ger sig in på bloggarnas domän.

Det är slående likt den reaktion som har kommit inifrån mediehusen under några år: folk kan blogga! Folk kan utmana oss! Folk kan punktmarkera oss! Det är gratis att nå en potentiell miljonpublik!

Här har vi alltså etablerade medier och etablerade bloggare som inte helt förstår varann, inte helt uppskattar varann och som är rädda för varann.

Låter som en taskig grogrund för nya lärdomar och korsbefruktning.

För dem som likt jag själv är både journalist och bloggare är det naturligtvis lätt att tänka sig intressekonflikter. Jag för min del har bestämt mig för att göra andra ämnesval i de fall då inomredaktionella diskussioner – att jämställa med affärshemligheter faktiskt – lockar mig att skriva något.

Andra saker jag har skrivit om bloggande och bloggvärlden finns dels här på Nya Ordlekar på den här och den här länken, dels i ett längre reportage på dn.se.

Den enastående Johan Croneman, frilansande medarbetare i DN, en lysande skribent och god tänkare och med rätta hyllad journalist, gick bort sig i bloggeriet i onsdagens utgåva av DN i en text som inte finns online. I korthet lanserade Croneman två invändningar: etablerade medier använder bloggarna som en textuell slasktratt, och allt man kan läsa i texterna är ett drippdroppande av namn och mediekompisar. Dessutom oroar han sig för att den fria och självständiga bloggvärlden kan komma att begränsas av att etablerade medier nu också använder formen.

Björn af Kleens svarskrönika i Sydsvenskan finns däremot, och den säger massor av goda saker om fenomenet. Skillnaden blir tydlig mellan en journalist som reagerar på ett frånåkt småsurt sätt, och en som har gjort en aktuell analys utan att känna sig hotad.

Men den verkligt avgörande skillnaden dem emellan är förstås att Björn bloggar.

***

Vatten på min kvarn i frågan hälls nu av Emma.

Men Jonas som gör Blind Höna anmäler avvikande uppfattning. Han har sina poänger.

Bloggtoppen.se