Nya ordlekar

Nya ordlekar är texter av Andreas Ekström, journalist på Sydsvenskan, nyss hemkommen efter ett års prao på DN. Om man är osäker på vad som är sant och vad som är falskt eller bara vill såga eller kommentera så går det bra att höra av sig till ordlekar@spray.se.

09 augusti 2005

Om fotbollsjournalistik

Tack vare tidningen Offside har svensk dagspress blivit väldigt mycket bättre på att bevaka fotboll. Tilltalet är personligare, kunskapen större, ambitionerna med förhandsmaterial, statistik och analys mycket högre.

Däremot är skribentkvaliteten väldigt ojämn. Avståndet mellan de bästa och de sämsta är större än mellan Real Madrid och Gefle IF:s juniorlag. Vissa nyuppfinner språket i någon mening i nästan varje text. Andra kan inte använda semikolon rätt.

I dag har jag roat mig med en liten komparativ studie av fem tidningar: Helsingborgs Dagblad, Göteborgs-Posten, Sydsvenskan, Expressen och Aftonbladet. Jag har tittat på hur de bevakade gårdagens allsvenska toppmöte mellan Helsingborgs IF och mina älsklingar IFK Göteborg. Jag stod i klacken, givetvis. En fantastisk kväll.

Bevakningen i de fem tidningarna är ungefär som en 1-1-match mellan Kalmar och Landskrona. Alla intresserade fattar vad det betyder: Godkänd allsvensk nivå – men utan några som helst solonummer man minns när domaren blåser av. Och så har i princip alla missat två givna vinklar:

1. Göteborgs målvakt Bengt Andersson gör sitt livs bästa säsong. På 17 matcher har han hållit nollan elva gånger. Totalt har han släppt in tio mål. Detta gör honom överlägsen i allsvenskan. Någon vill kanske hävda att han har sin backlinje att tacka för sin fina statistik, men med tanke på att Göteborg i år använt sju olika backar räcker inte det som förklaring. GP och Expressen berättar visserligen – men förklarar inte. Varför är Bengt Andersson bäst just nu, vid 39 års ålder?

2. Ytterbacken Oscar Wendt var bäst på plan i går; spelskicklig, kall och aldrig ens frestad att välja en paniklösning. Ingen av de fem tidningarna nämnde detta mer än som beröm i förbigående. Flera olika stavningar av hans namn förekommer dessutom, nonchalant nog.

***

För övrigt tycks Mats Hård ha lagt av. Jag hade hellre sett att Mats Härd gjorde det.

Bloggtoppen.se