Nya ordlekar

Nya ordlekar är texter av Andreas Ekström, journalist på Sydsvenskan, nyss hemkommen efter ett års prao på DN. Om man är osäker på vad som är sant och vad som är falskt eller bara vill såga eller kommentera så går det bra att höra av sig till ordlekar@spray.se.

27 augusti 2005

Pressens forntidning

I vintras någon gång sågade jag Pressens Tidning i DN. Ganska rejält. Texten finns inte online, men jag menade i korthet att PT var trött, ful, ospänstig, oprioriterad i sitt upplägg och extremt gammaldags.

Det hade varit roligt att få skriva att mycket har hänt under chefredaktörens tjänstlediga halvår. Men när man får det första numret efter sommaren i handen ser man följande:

* Den typografiska formen är i princip orörd.

* Chefredaktörens namn är inte utbytt. Vikariens namn står fortfarande som byline.

* Veckans kanske mest intressanta medienyhet, om Metros rättelsereform, kommenterad av mig här, är värd sju enspaltsrader i Pressens Tidning.

* Den näst mest intressanta nyheten, lanseringen av det nya magasinet Fokus, är värd en halvsida. Nederdelen av en sida, för att vara exakt. Ingen analys, ingen vidaregång.

* Debatt och krönikor är undantagslöst skrivna av vita män som är 50 år eller mer, utrustade med genuina 1900-talsperspektiv. Den etniska rensningen är grundlig. Men hej, de har i alla fall lyckats citera en medieforskare som heter Britt.

* Bildjournalistik? Finns inte. Men en faksimil på PT med en röd pil ska i alla fall illustrera en förtroendeuppgång för pressen. Synd bara att faksimilen hamnat uppochner.

* I redaktionsrutan är en medarbetares ansikte överkryssat med lila penna. Sätter onekligen fantasin i rullning.

Varför gör Tidningsutgivarna detta mot sig själva?

***

Den bästa mediebevakningen i Sverige görs av tidningen Journalisten, som just nu står helt i särklass, både i jämförelse med konkurrenterna och med tidigare upplagor av sig själv. En Salka Hallström Bornold gör bort sig här genom att säga "eftersom ni inte skriver om mig är ni inte bra". Jösses.

Bloggtoppen.se