Nya ordlekar

Nya ordlekar är texter av Andreas Ekström, journalist på Sydsvenskan, nyss hemkommen efter ett års prao på DN. Om man är osäker på vad som är sant och vad som är falskt eller bara vill såga eller kommentera så går det bra att höra av sig till ordlekar@spray.se.

21 augusti 2005

Snällism

MarieLouise Samuelsson, känd för att hon har bildbyline i en majoritet av svenska tryckta medier, skriver strängt om Sveriges Radio i en ny artikel. (Var den var publicerad? Jag vet inte. Minns inte. Skulle kunna vara i vilken tidning som helst, som sagt.)

Hu så hemsk han är, SR-chefen Peter Örn, som vill göra om och förnya sin organisation genom att lediggöra alla chefsjobb och låta folk söka dem igen i den mån de vill stanna kvar. Förnedrande, tycker Samuelsson. Hon har väl kanske i kamratkretsen en eller annan filttoffla på P1 som inte gillar golvdrag.

Men hur ska Sveriges Radio och andra stora medieföretag, där i princip ingen någonsin slutar frivilligt, annars kunna ändra på saker? Arbetstagarens trygghet är ju i dag så enormt omfattande att inte ens bristande kompetens – för att ta ett enkelt exempel – tycks vara skäl nog att ifrågasätta om personen i fråga verkligen ska fortsätta göra det han eller hon gör. Lika för alla, bulle och saft och medalj även till den som bryter, och får en beröm så ska alla förstås ha det, och samtidigt. Och så vidare.

Men allvarligt talat! Att Peter Örn gör en så stillsam sak som att se över sin chefsorganisation borde väl snarare ses som en rätt respektfull och försiktig åtgärd än som något slags ondske-management?

Bloggtoppen.se