Nya ordlekar

Nya ordlekar är texter av Andreas Ekström, journalist på Sydsvenskan, nyss hemkommen efter ett års prao på DN. Om man är osäker på vad som är sant och vad som är falskt eller bara vill såga eller kommentera så går det bra att höra av sig till ordlekar@spray.se.

12 september 2005

Mediemyter 2

”Sverige är fullt av duktiga arbetslösa journalister.”

Inte!

Det är svårt att vara en duktig journalist. Om man inte i detta extremt utvecklade och tidningsutspottande medielandskap kan hitta en enda publikation som på frilansbasis eller mer permanent vill anlita en – vad kan det då bero på? Jag vill inte såga någon, men låt mig ställa frågan.

Eller ställ frågan till alla redaktörer i Sverige som kämpar för att hitta frilansar som levererar tillräckligt bra. (Tillräckligt bra behöver inte definieras som mer än leverans i tid, i överenskommen omfattning, om det vi bestämde. Och så verkligen färdigt, med faktaruta och överingress och bildtext. Det är det hela.)

Tankarna kring detta slår mig när jag läser den sarkastiska, humorlösa, arga och lite sorgliga bloggen som finns på den här adressen. En person vars identitet inte närmare presenteras spyr här galla över medievärlden på ett sätt som bara antyder en sak: Han har, trots en viss skrivkunskap, bestämt sig för att stå på utsidan och gläfsa och gnaga. Ett sådant slöseri för honom. Kanske för oss med. Han kanske skulle bli bra!

***

Men det finns många som är bra. Kanske bäst i svensk opinionspress just nu är Jenny Jewert, DN:s ledarsida. Internationellt utblickande, och med vetenskap och vardagsmänsklighet tätt sammanflätat i varje text. En så långt väldigt imponerande skribentgärning.

Bloggtoppen.se