Nya ordlekar

Nya ordlekar är texter av Andreas Ekström, journalist på Sydsvenskan, nyss hemkommen efter ett års prao på DN. Om man är osäker på vad som är sant och vad som är falskt eller bara vill såga eller kommentera så går det bra att höra av sig till ordlekar@spray.se.

14 september 2005

Nesser för en dag

Något är det med Håkan Nesser som ibland lockar till drift. Alldeles oavsett hur populär han är som författare, alldeles oavsett författarskapets ofta framhållna kvaliteter.

Killinggänget drev hårt med Nesser på sin sajt Spermaharen (det finns förresten en ohyggligt rolig rest av sajten här) och Nesser hotade dumt och affekterat med rättsliga åtgärder, åtgärder som givetvis aldrig vidtogs. Precis som begravningskonglomeratet Fonus – de fick sig också en rolig omgång – kunde Nesser väl konstatera att det ännu inte är straffbart med satir.

I vintras hölls en seminariedag kring Nessers författarskap i ABF:s regi i Stockholm. För oss som inte var där finns nu föredragen samlade i en liten skrift med titeln ”Röster om Håkan Nesser”. Och så långt är det gott och väl. Texterna är spännande och skrivna ur en rad infallsvinklar.

Det är när Håkan Nesser skriver ett eget slutord som den där lusten att driva med honom pockar på som ett myggbett i nacken. Det är när Nesser stilla och enkelt jämför sig med Moa Martinson, Ian McEwan och Dostojevskij som man fattar varför Killinggänget valde att boxa till just en timid deckarförfattare från Uppsala.

Bloggtoppen.se