Nya ordlekar

Nya ordlekar är texter av Andreas Ekström, journalist på Sydsvenskan, nyss hemkommen efter ett års prao på DN. Om man är osäker på vad som är sant och vad som är falskt eller bara vill såga eller kommentera så går det bra att höra av sig till ordlekar@spray.se.

26 september 2005

På Expressen 3

Många vikarier vacklar ut från kvällstidningen uppbragta över en massa saker. Att man tar hänsyn till vad som säljer, att man ibland jobbar obekväm arbetstid, att man ibland har en chef som vet bättre och som inte lindar in sitt budskap sjutton varv innan han eller hon säger ifrån, att man utsätts för konkurrens även internt.

Då och då är det integriteten hos dem själva som brister.

Inte en enda gång nekades jag betalt för den övertid jag jobbade. Inte en enda gång hade jag en arbetsledare som inte var beredd att svara på frågor eller ta en diskussion.

Sedan är vikariesituationen på kvällstidningarna givetvis inte oproblematisk. Romantiseringen av hur coolt och fräckt det är att jobba på tidningen gör att man lätt kan tappa markkontakt. Rekryterar man in en massa folk från mindre städer som bara är lite drygt 20 och ger dem bra lön med ob-tillägg och en tredjehandslägenhet på Söder så blir livet lätt en triangel mellan Spy Bar, sängen och tidningen.

Det kommer ingen vardagsnära journalistik ur det.

***

Lundell sätter agenda igen. Nils Hansson skriver i DN att man inte kan låta av Lundell kritiserade kritiker skriva kritik om Lundell. Där tror jag att han har fel. Men man kan förstås samtidigt fråga sig hur det egentligen ser ut att det är Måns Ivarsson som får intervjua Lundell i Expressen nu i samband med boksläppet.

Måns Ivarsson får nämligen insmickrande beröm i nya boken ”Värmen”. Han prisas för sin skånska tjurskallighet, etcetera. Och om man då dessutom vet att Måns Ivarsson inte längre jobbar med att skriva om musik, då ser det onekligen ut som om Lundell själv har fått bestämma vem som ska intervjua honom.

Bloggtoppen.se